Cambodja met stip op nummer 1
Door: Jelle
07 Januari 2010 | Cambodja, Preah Seihanouk
Cambodja dus, maar om weer bij het begin te beginnen zullen we teruggaan naar Krabi in Thailand
Krabi zelf was niet heel bijzonder en hebben we een rustig avondje gehad. 24 december zijn we in de morgen vertrokken naar Ko Phi Phi. Een schitterende en super relaxte boottrip van anderhalf uur, waarbij we ontspannen onder het genot van een pilsje de Andamean zee trotseerden.
Op Ko Phi Phi verbleven we op Long Beach waar er gelukkig niet al te veel toeristen waren. Kerstavond hebben we ons lekker laten gaan op Phi Phi zelf. Wat een gekkenhuis van jewelste! Net het idee of je op Kreta, Mallorca of Lloret rond loopt. Een topavond gehad, maar wel een merkwaardig incident. Op het strandfeest werd er geschoten en is er een 14 jarige jongen overleden! Daan heeft zelfs een deel van het gebeuren meegekregen en heeft de schutter gezien. Het incident scheen te maken hebben gehad met rivaliserende gangs. Bizar verhaal en meer dan logisch werden de rest van het jaar alle strandfeesten gecancelled.
Verder hebben we weinig uitgespookt op het eiland, voornamelijk bakken en snorkelen. Daan is de 27e samen met het australische meisje naar Ko Lanta gegaan en ik ben nog een dagje op het eiland gebleven met een nederlandse vader en zoon van 73 en 46 jaar. Op de een of andere manier hadden we een klik en kon ik de mannen niet loslaten. De laatste avond zijn we samen uit eten geweest en kon ik zelfs bij ze in de bungalow slapen. Geweldige tijd gehad met de mannen! Verder heb ik nog een boottrip gemaakt rondom het eiland en heeft Daan een snorkeltrip door een grot gemaakt.
De 28e ben ik met de nachtbus doorgegaan naar Bangkok, een rit van 12 uur met uiteraard geen enkele minuut slaap. In Bangkok zat ik in een aangename en relaxte wijk en heb ik erg veel aan sightseeing gedaan; Golden Mountain, Big Boeddha, heel veel tempels, China town en ga zo maar door. Daan is de 30e aangekomen en zat de eerste avond in een deel van de stad, waarbij er alleen maar oude mannetjes met jonge thaise meiden rondliepen en daar komen ze weer; de ladyboys! Het klinkt misschien gek, maar ik lijk ze wel te ontlopen en kom er zelden eentje tegen. De 31e werd ik wakker gemaakt door Daan en hebben we oud en nieuw gevierd met lokale bevolking van gemiddeld een jaar of 60. Na middernacht zijn we het feestgedruis ingegaan en hebben we tot in de vroege morgen gedanst op straat, waarbij er weer een paar ouderwetste Jay-Z moves voorbij flitsten.
1 januari zal ik maar overslaan en de 2e eindelijk afscheid afgenomen van onze australische Candis en zijn we doorgegaan naar Cambodja. Bij de border maar liefst 3,5 uur gebivakkeerd! Traag, trager dan traag zonder enige reden.
Vlak na de border zagen we meteen de armoede die er in Cambodja heerst. Ontzettend veel bedelende kinderen en huizen die je geeneens huizen kunt noemen.
In Siem Reap aangekomen zagen we toch echter het tegenovergestelde van armoede en reden we van 5 sterrenhotel naar 5 sterrenhotel. Gek om deze 2 uitersten van verschil te zien in nog geen 10 minuten bij elkaar vandaan.
In Cambodja kan gek genoeg het stuur aan zowel de linkerkant als aan de rechterkant zitten.
De volgende morgen de wekker op het mooie tijdstip van half 5 gezet om de zonsopgang te zien bij de tempel van Angkor Wat. We vertrokken als eerste uit de stad, maar helaas leek de tuktukchauffeur nogal op Jeroen Zutt op de zondagmorgen en werden we aan alle kanten voorbij gevlogen. De zonsopgang en Angkor waren echter magistraal mooi. Na Angkor Wat zijn we nog door gegaan naar de tempels van Angkor Thom en half 4 's middags besloten we genoeg tempels gezien te hebben. Super mooi allemaal en het schijnt zelfs dat je er een week nodig voor hebt alle tempels gezien te hebben.
In de avond hebben we een fiets gehuurd en zijn we door Siem Reap gereden en hebben we een paar Angkor pilsjes gedronken. Helaas bleken in die periode onze fietsen te zijn gestolen en dat kwam ons op 60 dollar p.p. te staan. Verder wel een leuke stad.
De volgende dag zijn we in de bus gestapt naar de hoofdstad van Cambodja; Phnom Penh. Een stad vol met tuktuks en brommertjes. De dag erop hebben we het Royal Palace en de Silver Pagoda bezocht, wat weer veel mooie plaatjes opleverden. Daarna zijn we doorgelopen naar Wat Phnom een mooie heuvel waar je even kunt ontsnappen uit de drukte van de stad. Het hoogtepunt van de dag moest echter nog komen dat was het museum/de gevangenis van Tuol Sleng. In de periode van 1975 tot 1979 werd deze oude school gebruikt als gevangenis voor gevangen van de Khmer Rouge onder leiding van Pol Pot. In 1975 leefden er maar liefst 3 miljoen inwoners in Phnom Phen, maar na een oproep van de Khmer Rouge dat de stad zou worden gebombardeerd door de Verenigde staten liep de ghoststad terug naar slechts 45.000 inwoners en sloeg heel Cambodja op de vlucht, waarbij er niemand gespaard werd. Mensen werden zonder reden gevangen genomen, gemarteld en vermoord, waaronder ook veel vrouwen en kinderen. De meest bekende gevangenis was Tuol Sleng en wat we daar aantroffen werden we beide stil van. Cellen, bedden, foto's en verhalen van slachtoffers en overlevenden.
Vreemde gedachte dat dit nog maar 30 jaar geleden heeft plaats gevonden.
Gister zijn we naar de Killing Fields gegaan, waarbij de bevolking is vastgebonden, geblinddoekt, gemarteld, doodgeschoten en begraven is. Na deze ellende zijn we naar een weeshuis gegaan van 72 kinderen en hebben we ze blij kunnen maken met wat eten, een erg leuke ervaring.
In Phnom Penh kun je ook leuk stappen en gister was er wel een erg dronken bareigenaar, die naakt op de bar aan het dansen was en compleet is leeggeroofd, triest!
Vanmorgen zijn we doorgegaan naar Sihanoekville voor 1,5 dag strand, lekker hoor! Een heerlijk aangenaam dorp met volop strandbarretjes. Het mooiste doofste cambodiaanse meisje ooit tegengekomen en laat ze toch ook al gek van me zijn.
Cambodja is top bevallen en zouden we zomaar terug kunnen keren. Het enige jammer is dat er dus veel bedelaars zijn en er vanuit alle hoeken drugs en boom boom lady's worden aangeboden.
9 januari trekken we door naar Vietnam (Ho Chi Minh City) en zullen we als het goed is een paar weken met de mannen spenderen.
07 Januari 2010 - 15:17
Babs:
Haha, ben ik een keer de eerste die reageert! Geen zin meer om te werken en om de tijd uit te zitten lekker even jullie verhaal gelezen. Hoef nog maar 14 minuutjes nu.
Klinkt allemaal weer goed. Houden zo.
Wij genieten hier nog wel even van de sneeuw.
Dixxe x je zus, zwager (Unox) en je neefjes Mick en Mees
ook voor Jelle natuurlijk
07 Januari 2010 - 15:56
Wouter En Danielle:
He die Jelle en Daan. Mooie naam trouwens hihihi. Goh jullie maken wel wat mee daar!!! En Jelle, hoe kom je in godsnaam nu weer aan een mooi doof meisje! Zij valt vast op je omdat ze je stem niet kan horen hahahahahaha. Nou we missen je best hoor op het werk. Er is veel veranderd sinds je weg bent. Maar goed drink maar een paar biertjes op ons en we reageren vast nog wel een keer!
Groetjes Wouter en Danielle -
07 Januari 2010 - 16:31
Klauw:
Ha mannen.
Mooi verhaal weer. Hier kan ik ook wat mee voor de aanstaande vakantie die ik ga boeken naar Thailand of Maleisië?! Ik had graag je Jay-Z moves willen meemaken Brother!
Ik heb medelijden met die man achter het stuur, die zal zich niet goed gevoeld hebben. Koot is vandaag vertrokken, dus eindelijk rust in de tent! Veel plezier nog mannen! -
07 Januari 2010 - 18:46
Walter:
Mooi verhaaltje mannen. Jullie kunnen wel een boek gaan schrijven! Af en toe kan ik tussen de regels door lezen, dan doe je handig man om op die manier ook dat gedeelte van jullie belevenissen te vertellen. Veel plezier verder aan en verander niet in beesten he met die andere mannen! -
09 Januari 2010 - 09:20
Frank En Renée:
Hej mannen, Cambodja moet wel heel indrukwekkend zijn geweest! Wil ik ook ooit nog weleens heen. Maarja, zo is er natuurlijk nog een hoop te zien...Veel plezier met de andere mannen en we zien jullie volgende bericht wel weer verschijnen.
Dikke kus van ons -
09 Januari 2010 - 12:41
Shanna:
Hey!
Altijd leuk om weer iets te lezen, jullie maken genoeg mee zo te horen.
Jammer dat er geen foto geplaatst is; zullen vast mooie plaatjes zijn.
Wachtend op de volgende berichten..
Geniet nog lekker, met de andere mannen!
XXX -
11 Januari 2010 - 12:44
Zaattballetje:
Aah heren,
De foto's zien er goed uit man, coole filmpies ook.
Zijn Joba en de Koning al es geariveerd? Leg ze maar flink in de watte, die heen reis van ze was al een avontuur op zich.
Verheug me weer op het volgende bericht en de reportage.
Rustig aan.
Patrick Ball -
12 Januari 2010 - 12:20
Coen Van Dijk:
Hey Jelle en Daan,
Alles goed? @ Jelle: Moet hel zijn geweest voor je in de bus aangezien je een half uur van tevoren nog met mij op stap was. Ik kwam gisteren jullie namen tegen in het gastenbook van het weeshuis :) laat me weten wanneer jullie naar Laos gaan dan kunnen we weer eens een keertje flink doorzakken -
17 Januari 2010 - 14:02
Yvonne En Sjaak:
Hoi Daan en Jelle
Om jaloers op te worden al jullie avonturen.
Maak veel plezier en geniet er van.Hartelijke groeten van uit Burgerbrug -
19 Januari 2010 - 13:38
Alex:
Hey Daan, Ziet er erg gaaf uit! Je hebt het daar beter getroffen dan hier. Hier is het weer maar knudde! Veel plezier nog daar, je neef(je). -
19 Januari 2010 - 15:42
José:
Hallo jelle,
Hoe gaat het ermee?
Met mij gaat het goed.
Ik wens je nog een fijne vakantie toe. Ik mis je wel een beetje...boel!
Veel groetjes van mij,
José -
26 Januari 2010 - 12:37
Poortenkoning:
ziet er goed uit mannen
Jelle , net als zijn vader meteen verliefd
Genieten jullie ervan en tot ziens -
04 Februari 2010 - 17:29
Gerda:
Hallo Jelle en Daan,We genieten van jullie mooie verhalen en foto""
Nog veel plezier en geniet nog even van het vrije leven.
Groetjes van Daan zijn tante. -
07 Februari 2010 - 11:44
Tante Corrie:
daan en jelle en de rest van je vrienden .ik geniet ook van jullie ver halen filmjes en fotos geniet er maar van groet Corrie